PTYŚ:
- szklanka wody
- pół kostki margaryny
- szklanka mąki
- 4 jajka
KREM:
- pół litra mleka
- 3 budynie śmietankowe
- pół szklanki cukru
pół kostki masła lub margaryny
- trochę startej skórki z cytryny
-kilka kropel soku z cytryny
1.Margarynę rozpuścić w wodzie. Na wrzątek wsypać mąkę i dokładnie wymieszać aż zgęstnieje. Masę wystudzić i dodawać po jednym jajku dokładnie miksując lub ucierając drewnianą łyżką. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub za pomocą małej łyżki wyłożyć na papierze do pieczenia lekko posmarowanym tłuszczem. Piec około 20-25 minut w 200 stopniach. Ptysie studzić przez 10-15 minut w piekarniku, aby nie opadły.
2.Budynie z dodatkiem cukru ugotować w połowie litra mleka. Odstawić masę aż wystygnie. Następnie utrzeć na gładko masło, dodawać do niego po łyżce budyniu. Całość przyprawić skórką i sokiem z cytryny.
3.Wystudzone ptysie przekroić na pół, nadziać kremem, a na koniec polać gęstą polewą czekoladową.
Komentarze