Ptyś

0 (0 ocen)

Smerfny sernik na zimno :-))

Składniki:

  • Upiec biszkopt jasny z 5 jajek

    Krem serowy:
    ½ kg białego mielonego sera
    ¾ szklanki cukru pudru
    2 galaretki niebieskie (można użyć dowolnego koloru, równie ładnie prezentuje się z różową)
    2 opakowania „Śnieżki”
    1 szklanka mleka

    Ponadto:
    3 opakowani herbatników (3x10 dag)
    kolorowa posypka







Ptyś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem serowy:
    Ser zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki.
  • 2. Przełożenie:
    Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy na nim rozłożyć herbatniki i polać polewą czekoladową. Wierzch ciasta udekorować kolorową posypką. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut.



Komentarze

Podobne przepisy