Ptaszki schabowe

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie kojarzy mi się z gołąbkami, choć farsz owijamy mięsem, a nie kapustą. Dla odmiany nazwałam je ptaszkami.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    30 dag pieczarek
    30 dag mielonej karkówki
    duża cebula
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    słodka mielona papryka
    łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ptaszki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy farsz: pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy z pieczarkami na rozgrzanym oleju. Dodajemy karkówkę i dokładnie mieszamy.
  • 2. Schab myjemy, osuszamy
    i kroimy w grube plastry. Cienko
    rozbijamy. Oprószamy solą,
    pieprzem i papryką.
  • Ptaszki schabowe 3. Na każdego kotleta nakładamy łyżkę farszu. Zwijamy i obwiązujemy nicią. Rumienimy na rozgrzanym oleju.
  • 4. Roladki przekładamy do rondla, podlewamy wodą. Dusimy ok. godziny na małym ogniu, od czasu do czasu obracając mięso. Studzimy. Nici usuwamy.
  • 5. Do tłuszczu pozostałego ze smażenia mięsa wsypujemy mąkę i mieszamy. Wlewamy do roladek. Chwilę gotujemy.

Porady

● Roladki, zamiast smażyć i dusić, można zapiec w piekarniku. Wówczas każdą owijamy plastrem boczku. ● Smak farszu urozmaicimy, dodając po słupku żółtego sera. ● Do sosu można dodać koncentrat pomidorowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować