PTASIE MLECZKO Z AROMATEM RUMOWYM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przyznaję robiłam pierwszy raz, ale wyszło pychotka

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • BISZKOPT
    4 jajka
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA
    1 l mleka
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    6 łyżek żelatyny
    4 łyżki kakao
    olejek rumowy
    POLEWA
    4 łyżki margaryny
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mleka
    3 łyżki kakao

Ptasie mleczko z aromatem rumowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka odzielić od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Do żółtek dodajemy 2 łyżki wrzącej wody i mieszamy, dodajemy do białek. Następnie dodajemy cukier i mieszamy 5 minut. Na koniec mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy i pieczemy.
  • 2. MASA:
    Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy będzie gorące trochę odlewamy i mieszamy z żelatyna żeby się rozpuściła. Wlewamy z powrotem do mleka i mieszamy. Dzielimy na 2 części. Białą wylewamy na ciasto. Do drugiej dodajemy kakao i olejek rumowy i mieszamy. Wylewamy na białą część.
  • 3. POLEWA:
    Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i dajemy na ogień. Mieszamy i gorąca wylewamy na placek. Ciasto wkładamy do lodówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy