Ptasie mleczko truskakowe z domową galaretką jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę przygotowujemy wg przepisu z tym, ze używamy połowę wody ( pół litra na 2 galaretki). Studzimy.Mleko skondensowane ubijamy mikserem ok 2 minut, kiedy dobrze się spieni dolewamy przestudzoną galaretkę.Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i Kiedy mleko z galaretką zacznie lekko tężec wylewamy na biszkopty ( jeśli zrobicie to wcześniej biszkopty wypłyną do góry, wtedy należy je docisnąć do dna tortownicy i poczekać aż nasiąkną i opadną z powrotem na dno). Ptasie mleczko wkładamy do lodówki aby stężało. Międzyczasie borówki wsypujemy na garnka dodajemy cukier i 3 łyzki wody, gotujemy na malutkim ogniu ok 5 min (muszą puścić sok, ale nie mogą się rozgotować. Do gorących borówek dodajemy żelatynę i mieszamy az się rozpuści. Studzimy. . Na stęzałe ptasie mleczko wylewamy galaretkę borówkową i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.
Komentarze