Ptasie mleczko na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuścić w 500 ml wody i odstawić do stężenia.
Żelatynę rozpuścić w 500 ml wody, podzielić na trzy równe części, wystudzić.
2.Dno blaszki o wymiarach 40/12 wyłożyć herbatnikami.
Masa 1
Utrzeć 3 żółtka z 3 łyżkami cukru, dodać ubitą pianę z 2 białek i jedną część żelatyny delikatnie wymieszać, wylać na herbatniki, schłodzić.
Masa 2
Utrzeć 3 żółtka z 3 łyżkami cukru , dodać ubitą pianę z 2 białek, drugą część żelatyny i 3 łyżki kakao , delikatnie wymieszać , wylać na masę 1schłodzić.
Masa 3
Śmietankę ubić 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym , dodać ubitą pianę z 2 białek ,trzecią część żelatyny i stężoną galaretkę , delikatnie wymieszać, wylać na masę 2.
Komentarze