Ptasie mleczko na herbatnikach

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasta które nie wymagają pieczenia są łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale potrafią również zaskoczyć niejedno podniebienie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 jaj
    3 łyżki kakao
    1 szklanka śmietanki 30%
    9 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    8 łyżeczek żelatyny
    2 galaretki o smaku poziomkowym
    1 paczka herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ptasie mleczko na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w 500 ml wody i odstawić do stężenia.
    Żelatynę rozpuścić w 500 ml wody, podzielić na trzy równe części, wystudzić.
  • 2. Dno blaszki o wymiarach 40/12 wyłożyć herbatnikami.
    Masa 1
    Utrzeć 3 żółtka z 3 łyżkami cukru, dodać ubitą pianę z 2 białek i jedną część żelatyny delikatnie wymieszać, wylać na herbatniki, schłodzić.
    Masa 2
    Utrzeć 3 żółtka z 3 łyżkami cukru , dodać ubitą pianę z 2 białek, drugą część żelatyny i 3 łyżki kakao , delikatnie wymieszać , wylać na masę 1schłodzić.
    Masa 3
    Śmietankę ubić 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym , dodać ubitą pianę z 2 białek ,trzecią część żelatyny i stężoną galaretkę , delikatnie wymieszać, wylać na masę 2.

  • 3. Całość dobrze schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować