Ptasie mleczko na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka rozbijamy i oddzielamy
żółtka od białek. Białka ubijamy
z cukrem na sztywną pianę (cukier
wsypujemy pod koniec ubijania).
Dodajemy roztrzepane
żółtka i przesianą mąkę. Lekko
mieszamy drewnianą łyżką.
2.Piekarnik nagrzewamy do
temperatury 180 °C. Dużą tortownicę
natłuszczamy, wlewamy
ciasto i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy na złoty kolor.
3.Brzoskwinie myjemy, obieramy
i kroimy w dużą kostkę. Galaretki
rozpuszczamy w połowie
ilości wody podanej na opakowaniu.
Śmietanę kremówkę
ubijamy na sztywno i dodajemy
gęstniejącą galaretkę. Dokładnie
mieszamy.
4.Na ostudzonym biszkopcie
układamy pokrojone brzoskwinie.
Tężejącą masą zalewamy
ciasto z owocami i wstawiamy
do lodówki do zastygnięcia.
Porady
Do ciasta możemy użyć dowolnych owoców sezonowych, a biszkopt lekko nasączyć.
Komentarze