Ptasie mleczko na biszkopcie

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ten pyszny deser robię dosyć często, zwłaszcza latem, gdy temperatury są wysokie i ma się ochotę na coś orzeźwiającego.

Składniki:

  • ● 5 jajek
    ● 15 dag cukru
    ● 15 dag mąki
    ● 4-5 brzoskwiń
    ● 1 l śmietany kremówki
    ● 4 galaretki (wiśniowe lub truskawkowe)
    ● tłuszcz do blachy
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptasie mleczko na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ptasie mleczko na biszkopcie 1. Jajka rozbijamy i oddzielamy
    żółtka od białek. Białka ubijamy
    z cukrem na sztywną pianę (cukier
    wsypujemy pod koniec ubijania).
    Dodajemy roztrzepane
    żółtka i przesianą mąkę. Lekko
    mieszamy drewnianą łyżką.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do
    temperatury 180 °C. Dużą tortownicę
    natłuszczamy, wlewamy
    ciasto i wstawiamy do piekarnika.
    Pieczemy na złoty kolor.
  • 3. Brzoskwinie myjemy, obieramy
    i kroimy w dużą kostkę. Galaretki
    rozpuszczamy w połowie
    ilości wody podanej na opakowaniu.
    Śmietanę kremówkę
    ubijamy na sztywno i dodajemy
    gęstniejącą galaretkę. Dokładnie
    mieszamy.
  • 4. Na ostudzonym biszkopcie
    układamy pokrojone brzoskwinie.
    Tężejącą masą zalewamy
    ciasto z owocami i wstawiamy
    do lodówki do zastygnięcia.

Porady

Do ciasta możemy użyć dowolnych owoców sezonowych, a biszkopt lekko nasączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_08-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować