Ptasie mleczko

0 (0 ocen)

Ten przepis mam od mojej mamy, a ona od swojej. Smakuje każdemu pokoleniu.

Składniki:

  • 5jaj
    1,5szklanki cukru
    kostka margaryny Kasia
    5łyżek żelatyny
    2szklanki zimnego mleka
    cukier waniliowy
    kwasek cytrynowy do smaku
    galaretka
    owoce do dekoracji

Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlać do garnka, wsypać żelatynę i chwilę moczyć. Następnie podgrzewać mieszając do rozpuszczenia.
    Miękką margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i kwaskiem cytrynowym na ,,puch". Żółtka oddzielić od białek i pojedynczo dodawać do masy. Białka ubić na sztywno.
    Do masy dodać lekko stężałą żelatynę dokładnie wymieszać a następnie dodać pianę. Część masy wylać do przygotowanej blaszki a do drugiej dodać kakao, wymieszać i przełożyć na jasną masę.
    Wierzch udekorować owocami i zalać tężejącą galaretką.

Porady

Po dodaniu żelatyny masa szybko gęstnieje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy