Cynamonowy

5 (197 ocen)

  • 2 godz.

To ciasto jest idealne na niedzielny popołudniowy deser.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 28 cm
    Biszkopt jasny:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g margaryny rozpuszczonej
    Biszkopt cynamonowy:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    100 g margaryny rozpuszczonej
    Masa cynamonowa:
    500 g serka mascarpone
    400 g śmietany kremówki
    1 szklanka cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    3 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka kakao
    1/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu:
    Białka ubić na sztywno wraz z cukrem i żółtkami,dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margarynę i wszystko razem wymieszać.
    Wykonanie biszkoptu cynamonowego:
    Wykonać tak samo jak biszkopt jasny, tylko pod koniec dodać cynamon.
    Piec 30 min. w temp. 180 s C.
    Wykonanie masy cynamonowej:
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek,cynamon i rozpuszczoną żelatynę. Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
    Złożenie ciasta: W biszkopcie cynamonowym i jasnym powycinać kółka (do jasnego ciasta powciskać ciemne kółka a do ciemnego jasne)
    Biszkopt ciemny z jasnymi kółkami-masa jasna-biszkopt jasny z kółkami ciemnymi-masa kakaowa. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować