Pszenny chleb na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W niewielki naczyniu rozrabiamy drożdże z wodą, dodajemy cukier i mieszamy do czasu rozpuszczenia kryształków. Do miski wsypujemy mąkę z solą i dolewamy rozrobiony płyn. Mieszamy energicznie łyżką. Gdy masa się połączy zaczynamy zagniatać ręcznie, najpierw w misce, następnie wygodniej wyrabiać na blacie. Powinno to trwać około 4 minut, aż ciasto stanie się lekko sprężyste i jednolite. Powstałą kulę ciasta smarujemy delikatnie z wierzchu olejem, wkładamy do blachy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Chleb pieczemy 25 minut. Studzimy na kratce.
Komentarze