Pszenny chleb na drożdżach

4.5 (144 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Prosty, szybki chleb na co dzień

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 350 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - drożdże świeże piekarskie: 15 gramów
    - woda ciepła: 200 gramów
    - cukier biały kryształ: 1 łyżeczka
    - olej rzepakowy tloczony na zimno: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Pszenny chleb na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W niewielki naczyniu rozrabiamy drożdże z wodą, dodajemy cukier i mieszamy do czasu rozpuszczenia kryształków. Do miski wsypujemy mąkę z solą i dolewamy rozrobiony płyn. Mieszamy energicznie łyżką. Gdy masa się połączy zaczynamy zagniatać ręcznie, najpierw w misce, następnie wygodniej wyrabiać na blacie. Powinno to trwać około 4 minut, aż ciasto stanie się lekko sprężyste i jednolite. Powstałą kulę ciasta smarujemy delikatnie z wierzchu olejem, wkładamy do blachy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Chleb pieczemy 25 minut. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować