PSZENNO-ŻYTNIE RACUSZKI BEZ JAJEK I TŁUSZCZU

5 (178 ocen)

Z podanych składników wyszło mi 12 średniej wielkości racuszków po około 69 kcal jeden. Zapraszam:)

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
    100 g mąki żytniej
    20 g otrąb owsianych
    1 opakowanie drożdży instant
    300 ml mleka
    10 g cukru
    Skórka otarta z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Pszenno-żytnie racuszki bez jajek i tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1kvppyg 1. Do miski przesiać obie mąki. Dodać otręby cukier i drożdże. Wymieszać.
  • image-1vmv4g3 2. Posypać skórka z cytryny. Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Ja mieszałam 5 minut i ciasto było dobrze wyrobione i gęste jak śmietana.
  • image-1p9y6lj 3. Przykryć folia i odstawić na około 30 minut aby dobrze wyrosło.
  • image-27xwboa 4. Po tym czasie patelnię dobrze rozgrzać ale bez tłuszczu i kłaść łyżką ciasto. Gdy na wierzchniej stronie pojawią się pęcherzyki powietrza,obrócić na drugą stronę i lekko docisnąć. Dopiec na rumiano.
    Podawać z owocami lub dżemem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować