Bułki pieczone w słoiku są bardzo mięciutkie i puszyste. Jak widać nie potrzebujemy nie wiadomo jakich form do pieczenia aby mieć pyszne pieczywo. Wystarczą zwykłe ale z prostymi ściankami słoiki.
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
300 g mąki pszennej typ 500
10 g świeżych drożdży
3/4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 czubata łyżka suchego niebieskiego maku
3 łyżki oleju rzepakowego
ok. 250 ml letniego mleka
dodatkowo :
olej do smarowania słoików
4 łyżki suchego niebieskiego maku
Pszenne bułki makowe ze słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W niewielkiej misce rozetrzeć drożdże do momentu aż będą płynne i dolać olej oraz letnie mleko podgrzane wcześniej w rondelku.
Potem wsypać mąkę zmieszaną z solą, dodać mak, który także można wymieszać razem z mąką, ale nie jest to konieczne.
Połączyć składniki łyżka lub rękoma a potem wyrobić ciasto.
Powinno być miękkie i elastyczne.
Wierzch ciasta i dno miski oprószyć niewielką ilością mąki, zakryć miskę ściereczką i zostawić do lekkiego podrośnięcia w ciepłym miejscu.
2.Gdy ciasto wyrasta słoiki o pojemności 350 - 400 ml posmarować olejem i wysypać makiem.
Ciasto ponownie wyrobić ale tylko chwilę, podzielić na 4 części i po jednej z nich włożyć do każdego z przygotowanych słoiczków.
Zakryć słoiki ściereczka i znów zostawić do podrośnięcia.
3.Zimne słoiki z ciastem wstawić do piekarnika, nastawić temperaturę na 175 stopni.
Gdy lampka kontrolna oznaczająca nagrzanie piekarnika nastawić czas na 25 minut.
Słoiki z upieczonymi bułkami wystawić na kratkę i dopiero po chwili uważając aby się nie poparzyć wyjąć bułki ze słoików a potem wystudzić na kratce.
Podawać najlepiej z masłem i dżemem lub żółtym serem.
Komentarze