Pszenne bułeczki z otrębami

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Bardzo pyszne bułeczki.Polecam na śniadanie i na kolacje.Posmarowane masełkiem są najlepsze.Proste i niedrogie w przygotowaniu.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 jajko
    2 płaskie łyżeczki cukru
    1 kopiasta łyżeczka soli
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka otrębów pszennych

    dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Pszenne bułeczki z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem,jedną łyżką mąki i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • 2. Do mąki dodajemy sól,otręby,jajko,wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto.Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  • 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki.
  • 4. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 5. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mąka Otręby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować