Pszenna domowa ciabata

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Zrobienie domowego pieczywa bardzo mnie nakręca, rozpiera mnie duma na widok pieknej bułki lub błyszczącego chlebka. A smak.....

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • składniki na 2 chlebki:
    400g maki pszennej
    250g letniej wody
    50 ml ciepłego mleka
    8 g drożdży instant
    1 1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy

Pszenna domowa ciabata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • domowa bagietka pszenna 1. Mąke przesiać do miski dodać drożdże, sól i zalać ciepłymi płynami. Dłoń polewam oliwą i wyrobiam gładkie ciasto. Należy je odstawić na 30 -40 min do podrośnięcia. Następnie ciasto podzielic na pół i uformować namączonymi rękoma porzadany kształt. Ja układam bułki na podsypanej mąka blaszcze i nacinam, można bułki posmarować oliwą będą lśniace. Odstawiamy na 20-30 minut niech odpoczna i nabiorą kształtów
  • domowa bagietka pszenna 2. pieczemy w nagrzanym do 200°C przez ok 20-25 minut

Komentarze

Podobne przepisy