Pstrąg z ziołami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Goście są tym daniem zachwyceni. Pstrąg jest pyszny, efektownie wygląda, i co nie jestbez znaczenia – szybko się go robi. Każdy sobie świetnie poradzi z jego przygotowaniem.

Składniki:

  • pęczek tymianku
    pęczek bazylii
    3 ząbki czosnku
    6 łyżek oliwy
    średnia cytryna
    6 sprawionych ryb
    sól, pieprz

Pstrąg z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pstrąg z ziołami 1. Tymianek i bazylię płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Listki odrywamy od gałązek i drobno siekamy. Czosnek obieramy, posypujemy solą
    i rozcieramy nożem lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy z tymiankiem, bazylią i oliwą.
  • Pstrąg z ziołami 2. Cytrynę sparzamy, dzielimy wzdłuż na pół i kroimy w plasterki. Każdy plasterek przekrawamy na pół. Ryby czyścimy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Z jednej strony gęsto i głęboko nacinamy nożem.
    Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem na zewnątrz i w środku. Nacięcie i wnętrze ryb wypełniamy mieszanką ziołową i plasterkami cytryny, ew. spinamy wykałaczkami.
  • Pstrąg z ziołami 3. Ryby przekładamy na aluminiowe tacki i umieszczamy na rozgrzanym ruszcie. Grillujemy ok. 20-25 minut. Ryby przekładamy na talerze, podajemy od razu po przyrządzeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy