Goście są tym daniem zachwyceni. Pstrąg jest pyszny, efektownie wygląda, i co nie jestbez znaczenia – szybko się go robi. Każdy sobie świetnie poradzi z jego przygotowaniem.
Pstrąg z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tymianek i bazylię płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Listki odrywamy od gałązek i drobno siekamy. Czosnek obieramy, posypujemy solą
i rozcieramy nożem lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy z tymiankiem, bazylią i oliwą.
2.Cytrynę sparzamy, dzielimy wzdłuż na pół i kroimy w plasterki. Każdy plasterek przekrawamy na pół. Ryby czyścimy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Z jednej strony gęsto i głęboko nacinamy nożem.
Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem na zewnątrz i w środku. Nacięcie i wnętrze ryb wypełniamy mieszanką ziołową i plasterkami cytryny, ew. spinamy wykałaczkami.
3.Ryby przekładamy na aluminiowe tacki i umieszczamy na rozgrzanym ruszcie. Grillujemy ok. 20-25 minut. Ryby przekładamy na talerze, podajemy od razu po przyrządzeniu.
Komentarze