Pstrąg z warzywami gotowany na parze

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Filety pstrąga tęczowego gotowane na parze z warzywami

  • 2 godz.

Składniki:

  • filety pstrąga tęczowego
    mozzarella
    limonka
    kilka gałązek bazylii cytrynowej
    imbir
    szafran
    2 marchewki
    cukinia
    brokuł
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    oliwa z oliwek
    estragon
    kmin rzymski
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg z warzywami gotowany na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • filety oprószone szafranem 1. Rybę oczyścić z łusek, następnie umyć i osuszyć ręcznikiem
    papierowym. Zamarynować pstrąga w świeżo wyciśniętym soku z limonki,
    dodać sól, pieprz a także odrobinę mielonego imbiru i szafranu.
    Odstawić na 2 godziny.
    Warzywa umyć, obrać i pokroić w grube plastry, a brokuła podzielić na
    różyczki. Dodać łyżkę oliwy, posypać estragonem, kminem, pieprzem i
    odrobiną soli. Wymieszać. Do garnka wlać wodę z łyżeczką cukru i
    zagotować. Na garnku położyć naczynie do gotowania na parze ułożyć
    na nim warzywa, przykryć i gotować 10 minut, następnie odkryć i
    nałożyć kolejną część naczynia. Mozzarellę wyjąć z zalewy i
    pokroić w plastry. W naczyniu ułożyć filety ryby, na nich mozzarellę,
    posypać szafranem i przykryć. Wszystko razem parować jeszcze 10 - 15
    minut. Po ugotowaniu wyłożyć na talerz filety z warzywami i polać
    delikatnie oliwą z oliwek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować