Pstrąg z warzywami gotowany na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę oczyścić z łusek, następnie umyć i osuszyć ręcznikiem
papierowym. Zamarynować pstrąga w świeżo wyciśniętym soku z limonki,
dodać sól, pieprz a także odrobinę mielonego imbiru i szafranu.
Odstawić na 2 godziny.
Warzywa umyć, obrać i pokroić w grube plastry, a brokuła podzielić na
różyczki. Dodać łyżkę oliwy, posypać estragonem, kminem, pieprzem i
odrobiną soli. Wymieszać. Do garnka wlać wodę z łyżeczką cukru i
zagotować. Na garnku położyć naczynie do gotowania na parze ułożyć
na nim warzywa, przykryć i gotować 10 minut, następnie odkryć i
nałożyć kolejną część naczynia. Mozzarellę wyjąć z zalewy i
pokroić w plastry. W naczyniu ułożyć filety ryby, na nich mozzarellę,
posypać szafranem i przykryć. Wszystko razem parować jeszcze 10 - 15
minut. Po ugotowaniu wyłożyć na talerz filety z warzywami i polać
delikatnie oliwą z oliwek.
Komentarze