Pstrąg z warzywami,

0 (0 ocen)

To eleganckie danie w wykonaniu jest naprawdę banalnie proste. Podane na półmisku, wygląda bardzo efektownie.

Składniki:

  • Składniki dla 2 osób:
    2 średniej wielkości oczyszczone pstrągi
    1 marchewka
    1 ogórek świeży
    1 cukinia
    2 gałązki koperku
    Trochę masła
    Przyprawa do ryb
    Trochę oleju do smażenia, 4 wykałaczki, 2 długie patyki do szaszłyków

Pstrąg z warzywami, - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrąga czyścimy, usuwamy skrzela i oczy - najlepiej wyciąć kuchennymi nożyczkami. Myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy przyprawą do ryb. Lekko solimy, ponieważ sól jest już w przyprawie. Odkładamy na kilka minut. W tym czasie skrobiemy nożykiem do warzyw długie paseczki z marchewki, ogórka i cukinii. Do pstrąga wkładamy po kilka wiórków masła, małą gałązkę koperku i zeskrobane paski marchewki, ogórka i cukinii. Pstrąga spinamy wykałaczkami. No i teraz nadajemy mu kształt wbijając długi patyk przy ogonie a następnie przy głowie. Tak przygotowane pstrągi kładziemy na blachę do pieczenia, skrapiamy oliwą i do piekarnika na 20 – 25 minut temp. 220oC. Po 10 minutach skrapiamy ponownie oliwą. Oczywiście po wyjęciu z piekarnika usuwamy wykałaczki i patyki. Możemy podać na sałacie. Nasz pstrąg będzie wyglądał jakby płynął

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy