Pstrąg z masłem koperkowo-cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczna, aromatyczna propozycja dla rybożerców:)

  • 30 min

Składniki:

  • 4 pstrągi
    1/3 kostka masła
    ¼ cytryny – soku
    Skórka otarta z ½ cytryny
    1/3 pęczka koperku
    Po pół szklanki mąki krupczatki i kaszy manny
    Sól, pieprz
    Olej

Pstrąg z masłem koperkowo-cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrąga płuczemy i solimy z wierzchu, odkładamy do lodówki na 15 minut.
    W czasie kiedy pstrąg się chłodzi masło mieszamy z posiekanym drobno koperkiem i skórką z cytryny, delikatnie masło solimy i pieprzymy.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Pstrąga wyciągamy z lodówki i faszerujemy go przyszykowanym masłem. Delikatnie spinamy brzuch ryby wykałaczkami, tak aby masło nie wypłynęło.
    Pstrąga obtaczamy w wymieszanej mące z manną i smażymy na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia rybki (Około 3minuty z każdej strony).
    Podajemy z resztą masła i ćwiartkami cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy