Pstrąg w pomarańczach

4.49 (159 ocen)

  • 10 min

Świetnie smakuje i wygląda bardzo wykwintnie.

  • 10 min

Składniki:

  • Pstrąg
    Łyżka posiekanej natki pietruszki
    Łyżka posiekanego szczypiorku
    3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    Biały pieprz, sól
    Łyżeczka oliwy
    Plasterki pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrąga oczyściłam, osuszyłam, skropiłam sokiem z cytryny, natarłam mielonym białym, a do wnętrza włożyłam masę zrobioną z pietruszki, szczypiorku, czosnku i dodatku przypraw. Następnie obłożyłam pstrąga plasterkami pomarańczy i włożyłam do lodówki na ok. 2 godz., żeby wszystko się "przegryzło", czyli rybka musi przejść różnymi smakami. Po tym czasie zawinęłam pstrąga w folię aluminiową, skropiłam łyżeczką oliwy i włożyłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na około pół godziny. Nie zamykam szczelnie folii, ponieważ pstrąg byłby wtedy ugotowany, a tak część pary może się swobodnie ulatniać się, dzięki czemu uzyskujemy delikatną chrupkość i lekką karmelizację pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować