Pstrąg w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrąga z przyprawa ogrodową, solą, pieprzem i warzywkiem gotujemy na parze lub parze z pieczeniem jeśli nie mamy takiego piekarnika wstawiamy garnek z wodą co da nam efekt pary z pieczeniem.Pieczemy ok 20-35min w zależności od wielkości ryby trzeba trzymać ja dłużej lub krócej .!!!
Drugiego pstrąga kroimy w dzwonki i z przyprawami też robimy w piecu w ten sam sposób tylko ok 10 lub 15 min .
Szykujemy galaretkę z wody ,warzywka,liścia laurowego, ziela angielskiego,cukru ,octu,czosnku, co da nam wywar dość wyrazisty kwaśno słodkawy lekko dodajemy żelatyny w odpowiedniej ilości do wywaru. nam wystarczy do maksymalnie 500 ml galaretki.
Przecedzamy wywar i odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy rybę na talerzu układamy wszystko dekorujemy według własnej fantazji.
Gotową galaretkę wstawiamy do lodówki i sprawdzamy czy nie za bardzo nam tężeje powinna być lekko stężała ale jeszcze lejąca wtedy nakładamy ją na rybę ,co spowoduje że galaretka nie będzie spływać z przygotowanego dania .Polecam
Komentarze