Prosta i efektowna metoda przygotowania ryby. Dzięki nadzieniu ryba zyskuje na smaku i wilgotności mięsa, zaś forma przygotowania czyni z niej danie atrakcyjne wizualnie.
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
- pstrąg świeży: 2 sztuki
- limonka: 50 gramów
- cytryna: 50 gramów
- rozmaryn świeży gałązki: 2 sztuki
- kolendra świeża liście: 2 sztuki
- masło: 3 łyżeczki
- tymianek, świeży (wszystkie zioła są liczone na gałązki): 14 sztuk
- sól: 0.5 łyżeczki
- pieprz: 0.25 łyżeczki
Pstrąg tymiankowymi nićmi szyty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę dokładnie umyć, jeśli nie jest wypatroszona należy to zrobić. Zostawić głowę. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
2.Cytrusy sparzyć i pokroić w cienkie plasterki. Zioła przemyć wodą.
3.Każdego pstrąga nadziać naprzemiennie plasterkami cytryny i limonki. Włożyć po gałązce kolendry i rozmarynu. Do każdej sztuki ryby włożyć tez po półtorej łyżeczki masła.
4.Teraz zaczyna się najtrudniejsza część. Szydełkiem z cienką końcówką przebijać rybę na wylot. Przewlekać za jego pomocą przez każdą dziurkę gałązkę tymianku i dość ciasno zawiązać. Powtórzyć tę czynność aż cała rybka będzie w ten sposób zawiązana. Jeśli ma się długie gałązki tymianku to można po prostu zszyć za pomocą igły. Natrzeć z wierzchu solą i pieprzem.
5.Każdą rybę zawinąć osobno w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 30 minutach zdjąć folię i włączyć tylko nawiew górny lub termoobieg. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości ryby. Podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi i ulubioną surówką.
Komentarze