Pstrąg tymiankowymi nićmi szyty

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Prosta i efektowna metoda przygotowania ryby. Dzięki nadzieniu ryba zyskuje na smaku i wilgotności mięsa, zaś forma przygotowania czyni z niej danie atrakcyjne wizualnie.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pstrąg świeży: 2 sztuki
    - limonka: 50 gramów
    - cytryna: 50 gramów
    - rozmaryn świeży gałązki: 2 sztuki
    - kolendra świeża liście: 2 sztuki
    - masło: 3 łyżeczki
    - tymianek, świeży (wszystkie zioła są liczone na gałązki): 14 sztuk
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.25 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg tymiankowymi nićmi szyty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę dokładnie umyć, jeśli nie jest wypatroszona należy to zrobić. Zostawić głowę. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • 2. Cytrusy sparzyć i pokroić w cienkie plasterki. Zioła przemyć wodą.
  • nadziewanie 3. Każdego pstrąga nadziać naprzemiennie plasterkami cytryny i limonki. Włożyć po gałązce kolendry i rozmarynu. Do każdej sztuki ryby włożyć tez po półtorej łyżeczki masła.
  • szycie 4. Teraz zaczyna się najtrudniejsza część. Szydełkiem z cienką końcówką przebijać rybę na wylot. Przewlekać za jego pomocą przez każdą dziurkę gałązkę tymianku i dość ciasno zawiązać. Powtórzyć tę czynność aż cała rybka będzie w ten sposób zawiązana. Jeśli ma się długie gałązki tymianku to można po prostu zszyć za pomocą igły. Natrzeć z wierzchu solą i pieprzem.
  • 5. Każdą rybę zawinąć osobno w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 30 minutach zdjąć folię i włączyć tylko nawiew górny lub termoobieg. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości ryby. Podawać z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować