Pstrąg pieczony z tymiankiem

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Dziś zapraszam na rybkę! Pstrąg pieczony z tymiankiem z dodatkiem masełka czosnkowego i limonki rozpływa się w ustach. Danie bardzo proste i szybkie w wykonaniu zachwyca smakiem i wyglądem!Podane z frytkami z marchwi i brokułem tworzy bardzo zdrowy i dietetyczny posiłek.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦2 pstrągi patroszone
    ◦1 limonka
    ◦świeży tymianek
    ◦20 g masła
    ◦2 ząbki czosnku przeciśnięte przez prasę
    ◦1 cebula
    ◦sól

    Składniki na frytki z marchwi:
    ◦4-5 długie, w miarę równe marchewki
    ◦1 łyżka świeżego tymianku
    ◦oliwa z oliwek
    ◦sól gruboziarnista

    Dodatkowo:
    ◦cytryna
    ◦1 brokuł
    ◦folia aluminiowa
    ◦masło
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg pieczony z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pstrąg pieczony z tymiankiem 1. Przygotowanie frytek z marchwi:

    Marchewki obieramy i kroimy w słupki/frytki – zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie i osuszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy w nim frytki i posypujemy solą. Zapiekamy odkryte ok. 45 minut co jakiś czas obracając w temperaturze 180 stopni.

    Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.

    Brokuł płuczemy pod zimną wodą i dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku gotujemy posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Brokuły wrzucamy do wrzątku i częściowo przykryte gotujemy przez 4-5 minut. Ugotowane brokuły wyławiamy i wkładamy na kilka minut do miski z bardzo zimną wodą (do wody można dodać kilka kostek lodu). Odcedzamy na sitku.
  • Pstrąg pieczony z tymiankiem 2. Przygotowanie ryby:

    Cebulę i pół limonki kroimy w plasterki.

    Pstrągi myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy wewnątrz sokiem z ½ limonki i solimy. Masło mieszamy z czosnkiem i nacieramy wewnątrz pstrągi. Do środka władamy kilka gałązek świeżego tymianku, po 2 plasterki limonki i cebuli. Na ryby kładziemy resztę cebuli i na 30 minut wstawiamy do lodówki.
  • Pstrąg pieczony z tymiankiem 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

    2 kawałki foli aluminiowej smarujemy masłem i układamy na nich pstrągi. Szczelinie zamykamy i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie otwieramy folie i podpiekamy jeszcze ok. 3 minut.

    Pstrągi podałam z frytkami z marchwi, brokułem i kawałkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować