• Pstrag pieczony

    Dodane przez: ula243

  • Bardzo szybko sie takiego pstraga przegotowuje ,malo skladnikow a rybka pyszna wychodzi.

  • Składniki

    Dla jednej osoby :
    *pstrag
    *cytryna
    *pieprz cytrynowy lub kolorowy
    *lyzeczka plasaka suszonego koperku lub 2-3 galazki swiezego koperku
    *sol
    *maka do panierki
    *zabek czosnku

  • Sposób przygotowania

    1.

    Pstraga oczyscic ,wypatroszyc ,umyc i dokladnie osuszyc.

    2.

    Rybe natrzc sola ,pieprzem cytrynowym lub pieprzem kolorowym ,ale wtedy wkladamy w srodek plasterek cytryny. Posypujemy koperkiem ,wkladamy pokrojony w plasterki zabek czosnku i odstawiamy na pol godzinny w chlodne miejsce.

    3.

    Nastepnie troche tluszczu ,np. oleju na patelni (ja uzylam patelni grilowej) . Obtaczamy rybe w mace i smazymy po 2-3 minuty z kazdej strony.

    4.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. . Blache wykladamy papierem do pieczenia.

    5.

    Pstraga przekladamy na blache . Posypujemy sola ,np. swiezo zmielona sola morska .

    6.

    Wkladamy do piekarnika na srodkowa pozycje . Pieczemy 20-30 w zaleznosci od wielkosci ryby . Ja zawsze sprawdzam po okolo 20 minutach , czy juz jest dobra.

    7.

    Przed jedzeniem skrapiamy sokiem z cytryny . Smacznego

  • Słowa kluczowe (tagi):

    w_kilka_chwil, zdrowie_na_talerzu, ryba, pstrąg, z_roznych_stron_swiata, koperek, cytryna, danie świąteczne, boże narodzenie, pieprz cytrynowy
  • 3 komentarze
    • ula243
      2013-10-31T12:45:59+01:00 ula243
      Niestety nie umiem wejsc w edycje przepisu ,dlatego dodam w komentarzu ,ze przed jedzeniem skrapiamy sokiem z cytryny.
    • majka190382
      2013-11-01T17:07:28+01:00 majka190382
      Z soczkiem cytrynowym swietnie smakuje taka rybka, pieknie Ulus podałaś
    • ula243
      2013-11-03T12:06:37+01:00 ula243
      Marta ,dzieki . Dzis tez chcialm pstraga ,ale musze zamrazalke oproznic i bedzie kaczka :)

Dodane przez: ula243

ula243 80

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-10-31T12:39:43+01:00

98 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »