Pstrąg na warzywnej kołderce

0 (0 ocen)

  • 60 min

Klasyczny sposób na upieczenie ryby

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    -2 pstrągi
    -włoszczyzna (4 marchewki, pietruszka z natką, kawałek selera, pół małego pora)

    Dodatkowy składnik:
    -cebula

    Składniki robocze:
    -1/4 kostki masła
    -sól
    -przyprawa Kamis do ryb
    -sok z połówki cytryny

    Do dekoracji:
    -natka, kawałek marchewki, plasterek cytryny, oliwka

Pstrąg na warzywnej kołderce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Surowy pstrąg 1. Pstrąga patroszymy, myjemy i nacieramy solą, przyprawą do ryby, polewamy cytryną i zostawiamy na 20 minut.
    Pora kroimy w cienkie paseczki, siekamy natkę, marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera trzemy na tarce na grubych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy na nim posolone warzywa. Na warzywkach układamy rybę i na nią kładziemy resztę masła. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut.

Porady

Skórę ryby naciąć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy