Pstrąg na sposób majorkański

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Danie to jest wyjątkowe pod tym względem, że zwyczajne składniki, zostały posiekane i ułożone w wyjątkowy sposób. Inspiracja - kuchnia Majorki

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - pstrąg: 1 sztuka
    - duży pomidor: 1 sztuka
    - czosnek ząbki: 2 sztuki
    - średnie ziemniaki: 2 sztuki
    - posiekana natka pietruszki: 3 łyżki
    - biała cebula: 0.5 sztuki
    - papryka peperoni: 0.33 sztuki
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
    - posiekane orzeszki ziemne (bez soli): 2 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - pieprz i sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg na sposób majorkański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrąga opłucz, skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Oprósz solą i pieprzem.
  • 2. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry (ok. 3 mm). Ziemniaki ułóż na dnie żaroodpornego naczynia i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piecz przez ok. 15-20 minut.
  • 3. Pomidora wyparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Dodaj posiekany drobno czosnek. Dodaj sól i pieprz do smaku, i przykryj mieszanką ziemniaki. Na warzywach ułóż pstrąga, całość przykryj folią aluminiową i piecz przez ok. 20 minut.
  • 4. Cebulę posiekaj, paprykę i peperoni pokrój w drobną kostkę. Orzeszki ziemne rozgnieć w moździerzu. Cebulę, paprykę, pietruszkę i orzeszki wymieszaj dokładnie, dopraw solą i pieprzem, i przykryj nimi warstwę pomidorową wokół ryby. Piecz całość jeszcze przez ok. 10 minut. Podawaj w naczyniu żaroodpornym na drewnianej desce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować