Pstrąg na parze - Poached trout

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dania na parze to samo zdrowie. Można je przyrządzić w kilka minut.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 filety z pstrąga
    2 marchewki
    1 łodyga selera naciowego
    sok z jednej cytryny lub limonki
    2 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki soli
    1/3 pęczka koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg na parze - poached trout - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marynowanie 1. Przygotuj marynatę: połącz wszystkie składniki /sok z cytryny, posiekany koperek, sól, pieprz i oliwę/ wymieszaj i podziel na dwie części.

    - Pstrąga wyrównaj, obetnij płetwy jeśli to konieczne, każdy płat pstrąga podziel na dwie części /przekrój wzdłuż/
    - Obieraczką do warzyw pokrój marchew na cienkie płaty, a seler na 4 kawałki.
    - Do jednej części marynaty włóż pstrąga, a do drugiej warzywa i marynuj przynajmniej 1/2 godziny, ja zawsze wkładam do lodówki na całą noc.
    - Wyciągnij pstrąga z marynaty, rozłóż na nim płaty marynowanej marchewki i kawałek selera. Zwiń roladki i zepnij wykałaczką.
    - Ułóż roladki z pstrąga w parowarze, dodaj pozostałą marynowaną marchewkę i gotuj 15-20 min.

Porady

- Pstrąga i warzywa marynuję oddzielnie, żeby warzywa za bardzo nie przesiąknęły rybą. - Warto zamarynować trochę więcej marchewki, bowiem ugotowana na parze jest świetnym dodatkiem do ryby. - Z resztek mięsa, które pozostały po wyrównaniu pstrąga zrobiłam zupę rybną, podobną do węgierskiej: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/10/zupa-rybna-fish-soup.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować