Truchas a la Navarra czyli danie rybne pochodzące z kuchni hiszpańskiej, a inspirowane naszym tygodniowym pobytem w Barcelonie. Relacja z wyjazdu: http://www.lloretdemar.yoyo.pl/barcelona2011.htm
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- pstrągi (wypatroszone, z głowami i ogonami): 4 sztuki
- czerwone wytrawne wino: 0.5 szklanki
- oliwa: 4 łyżki
- cebula (drobno posiekana): 1 sztuka
- żółtka: 4 sztuki
- świeża mięta (lub pół łyżki mięty suszonej): 1 łyżka
- suszony rozmaryn (pokruszony): 0.5 łyżeczki
- tymianek (suszony): 0.5 łyżeczki
- listek laurowy (pokruszony): 1 sztuka
- ziarna pieprzu: 15 sztuk
- sól: 1 łyżeczka
Pstrąg marynowany w czerwonym winie i ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ogniotrwałym naczyniu o grubym dnie przygotować zalewę: Wymieszać wino, oliwę, 4 łyżki wody, cebulę, miętę, rozmaryn, tymianek, liść laurowy, pieprz i sól. Umyte ryby ułożyć w naczyniu z przygotowaną zalewą i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Naczynie ustawić na ogniu i powoli doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni). Piec 20 minut. Ryby przełożyć na ogrzany półmisek i przykryć folią aluminiową aby nie ostygły. Pozostały sos przetrzeć przez gęste sito. Wbić do małego garnka 4 żółtka, lekko je roztrzepać, dodać 4 łyżki sosu i ciągle ubijając rozprowadzić. Dolać resztę sosu i ciągle mieszając, lekko podgrzewać aż zgęstnieje. Przyprawić sos do smaku i polać nim pstrągi, a resztę podać w sosjerce. Podawać z gotowanymi ziemniakami.
Komentarze