Pseudogołąbki

0 (0 ocen)

Szybki sposób na tradycyjne gołąbki :-))

Składniki:

  • Przepis na 10 gołąbków
    5 grubych parówek
    1 niewielka główka kapusty białej lub włoskiej
    2 cebule
    3 łyżki koncentratu pomidorowego rozpuszczonego w 1-2 szklankach rosołu z kostki
    olej
    sól
    pieprz
    natka pietruszki do posypania (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Pseudogołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, wybrać 10 ładnych, resztę kapusty poszatkować grubo. Zarówno całe liście, jak i poszatkowaną kapustę obgotować do miękkości w osolonym wrzątku, dobrze odcedzić.
    Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu (ja użyłam margaryny). W sporym rondelku ułożyć na dnie warstwę poszatkowanej kapusty.
    Parówki obrać, przekroić na połówki i zwijamy w liście kapusty.
    Gotowe układamy na warstwie kapusty, posypać usmażoną cebulą i zalać rosołem z koncentratem pomidorowym.
    Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. (jeśli płyn wyparuje, należy dolać trochę wody). Ewentualnie doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub ryżem na sypko.

Porady

Jeśli kroś woli większe gołąbki to nie kroimy parówki na pół tylko bierze całe parówki, wtedy musimy użyć nie 5 lecz 10 parówek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować