Przytulone bułeczki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym leku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawić w ciepłe miejsce na chwilkę by "ruszyły".
Maliny zasypać cukrem, odsączyć sok, który po czasie się wydzieli.
Mąkę wymieszać z cukrami, dodać wyrośnięty rozczyn, żółtko, tłuszcz i wyrobić elastyczne ciasto. Włożyć do miski, przykryć folią by podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, zrobić wałek, podzielić go na 6 równych części. Każdą część rozpłaszczać w dłoni, nakładać do środka po 3,4 malinki, zalepiać tworząc bułeczki, układać w naczyniu wysmarowanym masłem. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zezłocenia. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.
Komentarze