Przysmak z truskawek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem na rencie. Do niedawna było nas w domu dziesięcioro. Teraz opiekuję się wnukami, ale gotuję już tylko dla trzech osób.

Składniki:

  • ● 3 kg truskawek
    ● 1,5 kg cukru
    ● 1 op. dżem-fiksu

Przysmak z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki przebieramy, myjemy,
    osuszamy i usuwamy
    szypułki. Zasypujemy cukrem
    i odstawiamy na 3-4 godziny,
    żeby puściły sok.
  • Przysmak z truskawek 2. Truskawki z cukrem podgrzewamy
    i gotujemy 10 minut
    na wolnym ogniu, co pewien
    czas mieszając.
  • 3. Opakowanie dżem-fiksu
    miksujemy z 1,5 szklanki gorącego
    soku, który wytworzył się
    podczas gotowania truskawek.
    Roztwór wlewamy do truskawek.
    Mieszamy i gotujemy 10
    minut.
  • 4. Gorącą masą napełniamy
    słoiki i natychmiast zakręcamy wygotowanymi wieczkami.
    Słoiki odwracamy do góry
    dnem i pozostawiamy, aż zupełnie
    ostygną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy