Przysmak piratów

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wychowuję 7-letniego Patryka i 2-letnią Weronikę. Mieszkamy z rodzicami, więc gotuję dlawszystkich. Chętnie robię szybkie potrawy.

Składniki:

  • ● 1/2 op. makaronu (np. świderki)
    ● cebula
    ● 2 łyżki masła
    ● 2 łyżki mąki
    ● 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ● 2 puszki pomidorów
    ● kostka rosołowa
    ● 12-14 frankfurterek
    ● puszka groszku
    ● sól, pieprz
    ● natka pietruszki

Przysmak piratów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente
    w dużej ilości osolonej wody.
    Odcedzamy. Groszek osączamy.
    Natkę myjemy i siekamy.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy
    w piórka. W garnku roztapiamy
    masło. Podsmażamy cebulę.
    Oprószamy mąką, dodajemy
    koncentrat pomidorowy i mieszamy.
    Doprawiamy do smaku
    solą i pieprzem.
  • 3. Pomidory rozdrabniamy
    i wraz z zalewą przekładamy
    do cebuli. Wlewamy ok. 3
    szklanek wody, wkruszamy
    kostkę rosołową i mieszamy.
    Gotujemy ok. 20 minut na małym
    ogniu.
  • Przysmak piratów 4. Kiełbaski kroimy w niewielkie
    kawałki i wkładamy do zupy.
    Wsypujemy groszek i makaron,
    mieszamy. Doprawiamy
    do smaku. Przed podaniem
    posypujemy posiekaną natką.

Porady

● Pomidory w puszce możemy zastąpić świeżymi. ● Zupa będzie bardziej aromatyczna, jeżeli doprawimy ją świeżymi ziołami, np. lubczykiem. ● Zamiast kostki możemy dodać 2 topione serki śmietankowe.

Notka redakcyjna

PPWS_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy