Przysmak mazurski

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kiszka ziemniaczana to danie ze wschodniej Polski. Ten przepis przywiozłam z Mazur.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    duża cebula
    ząbek czosnku
    40 dag surowego lub wędzonego boczku
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    2 m naturalnych cienkich jelit

Przysmak mazurski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy farsz: ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Połowę boczku kroimy w kostkę i mieszamy z czosnkiem, cebulą i ziemniakami. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Jelito naciągamy na gruby lejek, jedną końcówkę zawiązujemy nitką. Przez
    lejek wsuwamy farsz. Zawiązujemy drugą końcówkę. Układamy na blasze
    posmarowanej olejem. Nakłuwamy w kilku miejscach. Pozostały boczek
    kroimy w plastry. Wykładamy na kiszkę.
  • 3. Pieczemy ok. 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy