Drożdżowy placek z leśnymi grzybami i innymi dodatkami będzie doskonały na obiad lub kolację. Jego smak można wzbogacić sosem czosnkowym lub pomidorowym.*piekłam w foremce do tarty o średnicy 28 cm
60 min
Składniki:
na ciasto:
150 g mąki
10 g drożdży świeżych
90 ml letniej wody
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki oleju
na nadzienie:
kilka plastrów mortadeli lub szynki
3 łyżki kukurydzy
1 kulka mozarelli
1 cebula
kilka leśnych grzybów (ewentualnie pieczarek)
1 mały pomidor
kilka plasterków kiełbasy
1/3 czerwonej papryki
jajko
szczypiorek
2 łyżki oleju
na sos:
5 łyżek ketchupu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
Przysmak gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta wyrobić razem i odstawić w ciepłe miejsce. Na tłuszczu podsmażyć cebulę i pokrojone w plasterki grzyby. Składniki sosu wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej na dnie papierem. Posmarować sosem. Układać składniki według gustu, na wierzch zostawiając mortadelę. Piec około 25 minut w 200*C. Minutę przed końcem pieczenia na środek wbić jajko. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem.
Komentarze