przysmak gajowego

5 (189 ocen)

  • 60 min

Drożdżowy placek z leśnymi grzybami i innymi dodatkami będzie doskonały na obiad lub kolację. Jego smak można wzbogacić sosem czosnkowym lub pomidorowym.*piekłam w foremce do tarty o średnicy 28 cm

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:
    150 g mąki
    10 g drożdży świeżych
    90 ml letniej wody
    1/3 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki cukru
    3 łyżeczki oleju
    na nadzienie:
    kilka plastrów mortadeli lub szynki
    3 łyżki kukurydzy
    1 kulka mozarelli
    1 cebula
    kilka leśnych grzybów (ewentualnie pieczarek)
    1 mały pomidor
    kilka plasterków kiełbasy
    1/3 czerwonej papryki
    jajko
    szczypiorek
    2 łyżki oleju
    na sos:
    5 łyżek ketchupu
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka oregano
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przystawki Pizza

Przysmak gajowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta wyrobić razem i odstawić w ciepłe miejsce. Na tłuszczu podsmażyć cebulę i pokrojone w plasterki grzyby. Składniki sosu wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej na dnie papierem. Posmarować sosem. Układać składniki według gustu, na wierzch zostawiając mortadelę. Piec około 25 minut w 200*C. Minutę przed końcem pieczenia na środek wbić jajko. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować