Przysmak farmera

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ta sycąca zapiekanka może być podawana na obiad lub na kolację. Możemy ją urozmaicić,dodając pieczarki i inne ulubione warzywa.

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa
    2 ząbki czosnku
    3 lub 4 duże cebule
    2 duże buraki
    ok. 1 kg ziemniaków
    kubek śmietany lub mleka
    żółty ser
    sól, pieprz, oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Przysmak farmera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach tak, by pozostały lekko twarde. Buraki (ze skórką) gotujemy, odcedzamy i studzimy. Warzywa obieramy, kroimy w plasterki.
  • 2. Mięso mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną cebulą. Smażymy
  • 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy część ziemniaków, część buraków i połowę mięsa. Wykładamy drugą część buraków, przyprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy warstwą mięsa
    i pozostałymi ziemniakami.
  • 4. Żółty ser ścieramy na tarce. Śmietanę, ser i oregano mieszamy i polewamy zapiekankę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 °C ok. 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować