"przysmak dzieciństwa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA :
Ziemniaki należy obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane oraz
1 cebulę (również zetrzeć).Następnie wlewamy masę do durszlaka i
pozostawiamy na ok.20 min.aby woda znajdująca się w masie
spłynęła. Po odsączeniu przyprawiamy masę pieprzem i ,przyprawa uniwersalna do
smaku i wszystko razem mieszamy.
2.KAPUSTA :
Płaty z liści kapusty przygotowujemy jak na gołąbki tzn.sparzyć je aby
były miękkie.
Następnie odcinamy twardy grzbiet na płacie,aby można było lepiej
zawinąć gołąbka
3.PRZYGOTOWANIE :
Masę należy zawinąć w liść kapusty podobnie jak to jest w przypadku
zwykłych gołąbków. Następnie należy postawić na gaz garnek z
gołąbkami ,zalewamy woda do zakrycia. Gotujemy ok.1.00 godziny tak
aby masa zawinięta w płatach liści złączyła się w jedna całość.
Porady
Do smaku można podsmażyć cebulkę na patelni aż się zeszkli i polać
na gołąbki .
Aż palce lizać !!!! SMACZNEGO!!!
Komentarze