"PRZYSMAK DZIECIŃSTWA"

4.5 (165 ocen)

  • 25 min

To danie zawsze serwowała moja babcia Zofia .

  • 25 min

Składniki:

  • * 2 kg.ziemniaków
    * 3 cebule
    * pieprz
    * sól /,przyprawa uniwersalna
    * 0,5 szklanki mąki pszennej
    * 2 łyżki stołowe oleju
    * 1 główka białej kapusty
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

"przysmak dzieciństwa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przysmak dzieciństwa 1. MASA :
    Ziemniaki należy obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane oraz
    1 cebulę (również zetrzeć).Następnie wlewamy masę do durszlaka i
    pozostawiamy na ok.20 min.aby woda znajdująca się w masie
    spłynęła. Po odsączeniu przyprawiamy masę pieprzem i ,przyprawa uniwersalna do
    smaku i wszystko razem mieszamy.
  • Przysmak dzieciństwa 2. KAPUSTA :
    Płaty z liści kapusty przygotowujemy jak na gołąbki tzn.sparzyć je aby
    były miękkie.
    Następnie odcinamy twardy grzbiet na płacie,aby można było lepiej
    zawinąć gołąbka
  • Przysmak dzieciństwa 3. PRZYGOTOWANIE :
    Masę należy zawinąć w liść kapusty podobnie jak to jest w przypadku
    zwykłych gołąbków. Następnie należy postawić na gaz garnek z
    gołąbkami ,zalewamy woda do zakrycia. Gotujemy ok.1.00 godziny tak
    aby masa zawinięta w płatach liści złączyła się w jedna całość.

Porady

Do smaku można podsmażyć cebulkę na patelni aż się zeszkli i polać na gołąbki . Aż palce lizać !!!! SMACZNEGO!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować