Przysmak Calypso

0 (0 ocen)

Przysmak Calypso.

Składniki:

  • 1 pomarańcza
    100ml śmietany kremówki
    2 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    1 łyżeczka soku z cytryny
    listki mięty
    skórka pomarańczowa

Przysmak calypso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę przekroić na połówki. Wykroić miąższ i przetrzeć przez sitko, aby otrzymać sok.
    Wydrążone połówki wstawić do zamrażarki.
    Listki mięty umyć, posiekać.
    Żelatynę rozpuścić w soku pomarańczy.
    Żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej. Zdjąć i ubijać w misce z lodowata wodą ,aż do oziębienia.
    Dodać 2 łyżki soku pomarańczowego, sok cytrynowy i miętę. Wymieszać.
    Ubić śmietanę.
    Żelatynę i śmietanę połączyć z masą pomarańczową.
    Kremem napełnić połówki pomarańczy i ponownie włożyć je do zamrażalnika.
    Deser udekorować skórką pomarańczy i miętą. Podawać mocno oziębiony.
    Podałem na lodzie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy