Przysmak calypso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańczę przekroić na połówki. Wykroić miąższ i przetrzeć przez sitko, aby otrzymać sok.
Wydrążone połówki wstawić do zamrażarki.
Listki mięty umyć, posiekać.
Żelatynę rozpuścić w soku pomarańczy.
Żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej. Zdjąć i ubijać w misce z lodowata wodą ,aż do oziębienia.
Dodać 2 łyżki soku pomarańczowego, sok cytrynowy i miętę. Wymieszać.
Ubić śmietanę.
Żelatynę i śmietanę połączyć z masą pomarańczową.
Kremem napełnić połówki pomarańczy i ponownie włożyć je do zamrażalnika.
Deser udekorować skórką pomarańczy i miętą. Podawać mocno oziębiony.
Podałem na lodzie.
Komentarze