Ciasto Przyjaciółka

4.5 (141 ocen)

to ciacho zawsze poprawia mi humor jak i spotkanie z przyjaciółką :)

Składniki:

  • CIASTO
    3/4 kostki margaryny
    4 żółtka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki mąki pszennej

    PONAD TO
    1 litr mleka
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    60 dag rabarbaru
    6 łyżek dżemu wiśniowego
    4 białka
    3/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto przyjaciółka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie razem zagnieść. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozłożyć na blaszce. Następnie surowe posmarować dżemem. Budynie ugotować w litrze mleka według przepisu na opakowaniu. Gorący budyń wyłożyć na ciasto z dżemem. Rabarbar opłukać, odciąć końcówki i pokroić na małe kawałki. Poukładać je na budyniu. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i dobrze razem wymieszać. Ubitą pianą z białek przykryć rabarbar. Ciasto piec ok 50 minut w 180 st C. lub do tzw "suchego" patyczka. Po upieczeniu ostudzić. Przechowywać najlepiej w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować