Przewrotny makaron z małżami

4.49 (145 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Połączenie delikatnego rybnego aromatu małży, wytrawnych kaparów i słodkich rodzynek daje nieziemski efekt!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Krótki makaron (np. rurki, kokardki): 500 gramów
    - małże - puszka (mogą być ze słoika, marynowane): 200 gramów
    - kapary (Mogą być 3 łyżki, wedle uznania): 2 łyżki
    - rodzynki: 0.75 szklanki
    - cebula (drobno posiekane): 2 sztuki
    - czosnek (drobno posiekany): 3 ząbki
    - natka posiekana: 4 łyżki
    - oliwa z oliwek do smażenia: 0.5 szklanki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Przewrotny makaron z małżami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, żeby był al dente (po odcedzeniu zostaw szklankę wody z gotowania).
  • 2. W czasie, gdy makaron się gotuje, rozgrzej oliwę w rondlu i wrzuć do niej cebulę i czosnek. Posól i popieprz i smaż 6-8 minut na złoto.
  • 3. Do cebuli dodaj osączone małże, kapary, rodzynki i natkę, dolej tyle wody z gotowania makaronu, żeby wytworzył się dość gęsty sos.
  • 4. Do sosu wrzuć makaron, wymieszaj, ewentualnie dolej jeszcze wody, jeśli jest za suchy.
  • 5. Podawaj. Ewentualnie można posypać świeżą natką. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować