Przepyszne jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

jagodzianki są bardzo proste w przygotowaniu, a smakują naprawdę znakomicie

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    -500g mąki pszennej
    -½ szklanka cukru
    -2 jaja
    -1 czubata łyżka masła lub margaryny
    -szczypta soli
    -1 szklanka mleka
    -5dag świeżych drożdży

    Kruszonka:
    -100g mąki
    -50g cukru pudru
    -1 opakowanie cukru waniliowego

    Nadzienie:
    -500g jagód
    -1 opakowanie cukru waniliowego
    -3 łyżki cukru
    -1 łyżka bułki tartej

Przepyszne jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej przez sito, przygotować rozczyn z drożdży w 1 szklance ciepłego mleka, w kruszyć drożdże , 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Jaja ubić z cukrem, masło rozpuścić i odstawić aby przestygło. Do przesianej mąki dodać ubite jaja z cukrem, drożdże, sól i chłodne masło. Ugnieść ciasto i z chować w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 2. Teraz można zrobić kruszonkę odmierzamy potrzebne składniki, wszystko dokładnie połączyć. Odstawić.
  • 3. Odrywamy po małym kawałku ciasta i nakładamy łyżeczką wcześniej podpieczone jagody zresztą składników. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec aż się zarumienią .

    Smacznego :)

Porady

Ciasto drożdżowe może się kleić do rąk, ale proszę się tym nie martwić najlepiej jak wysypiemy mąką blat i wyłożymy na nią nasze ciasto i będziemy po kawałku odrywać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy