PRZEPYSZNE ciasto z 3 masami !!

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto jest przepyszne !! Pomimo 3 mas nie jest bardzo słodkie jak mogłoby się wydawać !! Jest idealne. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej by składniki się połączyły.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    6 jaj
    1 szklanka cukru kryształu
    1 szklanka mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt orzechowy:
    8 jaj
    8 łyżeczek zmielonych orzechów włoskich
    6 łyżek bułki tartej
    8 łyżek cukru kryształu
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1/2 l mleka
    30 dag masła
    5 żółtek
    5 łyżek cukru kryształu
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    10 dag płatków migdałowych
    5 dag sparzonych rodzynek
    10 dag ziaren słonecznika
    1 mała puszka mleka krówkowego (40 dag)
    1 słoik powideł śliwkowych
    2 łyżki mleka
    5 dag margaryny

    Polewa:
    25 dag margaryny
    1 szklanka cukru kryształu
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Przepyszne ciasto z 3 masami !! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, Wylać na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 16-180'C ok. 30-40 min.
  • 2. Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 180'C przez ok. 30 min.
  • 3. Masa: Z mleka, żółtek, cukru, cukru waniliowego, mąki ziemniaczanek ugotować budyń - cały czas mieszając !! Ziarna słonecznika z 2 łyżkami mleka i 5 dag margaryny rozgrzać na patelni, chwilę smażyć, przełożyć na blaszkę i zapiec w piekarniku na złoty kolor. Masło utrzeć i dodać przestudzony, ugotowany budyń. Masę podzielić na 3 części: do jednej dodać sparzone rodzynki ( masa rodzynkowa), do drugiej - płatki migdałowe ( masa migdałowa), do trzeciej - mleko krówkowe i zapieczone ziarna słonecznika (masa słonecznikowa).
  • 4. Polewa: Składniki włożyć do garnka. Postawić na wolnym ogniu, dobrze wymieszać i podgrzewać do zagotowania.

Porady

Przełożenie ciasta: biszkopt jasny- powidła- masa rodzynkowa-biszkopt jasny- powidła-masa migdałowa-biszkopt orzechowy-powidła-masa słonecznikowa-biszkopt orzechowy-polewa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

image-1cpmhvs

4.5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto 3 kolory

Teodorka To ciasto jest przepyszne. 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować