seriously rich chocolate cake - dla Tych, którzy uwielbiają czekoladę - mocno czekoladowe z nutą malinwychodzi zawsze i zawsze jest przepyszne, przynajmniej tak mówią Ci którzy je próbowali!
Przepyszne ciasto czekoladowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić z wodą, masłem, kawą; lekko przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, kakao, dodać oba cukry i dokładnie je wymieszać z mąką. Jajka rozmącić ze śmietaną i dodać do sypkich składników
, dodać również czekoladę z masłem i rum, wymieszać dokładnie. Wsypać mrożone maliny, wymieszać.
Formę natłuścić i wysypać bułką tartą bądź kaszą manną. Wlać ciasto i piec je 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 140°C. Ja sprawdzam patyczkiem czy jest już gotowe :)
Wykonać polewę: mleko rozpuścić z masłem i gorące wlać do cukru przesianego z kakao. Wymieszać na gładką masę. Można dodatkowo dodać łyżkę rumu. Jeśli polewa wydaje się nam zbyt gęsta (a taka mi się wydawała - dodać więcej mleka z masłem). Na lekko przestudzonym cieście rozsmarować polewę i odstawić do zastygnięcia (na moim zdjęciu polewa jest jeszcze płynna, bo ciasto było ciepłe).
Do polewy spokojnie można dodać mniej cukru pudru.
Ciasto najczesciej robię z połowy porcji - (forma 21)
Komentarze