Przepyszna karpatka

4.5 (150 ocen)

Karpatka jest po prostu znakomita, wspaniale wyrasta. Krem mojego własnego przepisu.

Składniki:

  • Na ciasto:
    - 1 szklanka wody
    - 0,5 kostki masła
    - 1 szklanka mąki
    - 5 jaj
    - płaska łyżka proszku do pieczenia

    Na krem:
    - 4 łyżki mąki pszennej
    - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 litr mleka
    - 1,5 szklanki cukru
    - 1,5 kostki masła
    - 2 żółtka
    - aromat waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Przepyszna karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W garnku zagotować wodę, do której dodać następnie masło, gotować przez chwilę i zdjąć z ognia. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, odłożyć do wystudzenia. Gdy masa przestygnie dodawać po jednym jajku, aby składniki dobrze się połączyły, na koniec dodać proszek do pieczenia. Ciasto należy wyłożyć na dwie blachy tej samej wielkości (30x25), oczywiście wcześniej należy wysmarować je tłuszczem i opruszyć mąką. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Krem:
    Obie mąki rozrobić z częścią mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy mleko się zagotuje dodać mąkę wcześniej rozrobioną z mlekiem. Gotowy "budyń" odłożyć, aż ostygnie. Następnie zmiksować budyń dodając stopniowo miękkie masło i żółtka.

    Gdy ciasto pełne pagórków ostygnie przełożyć je kremem. Smacznego.

Porady

W czasie pieczenia ciasta na karpatkę nie należy otwierać piekarnika, wtedy "górki" opadną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować