Przeplatany makowiec z morelami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Świąteczny przysmak moich najbliższych.Zawsze się udaje i doskonale smakuje.Polecam na świąteczny stól,a takze na inne spotkania rodzinne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto drozdzowe:
    4 dkg drozdzy,
    1 szklanka cieplego mleka,
    0,5 kg mąki pszennej,
    2 cukry waniliowe,
    50 g roztopionego masła,
    1 jajko,
    6 łyżek cukru.

    Masa makowa:
    300 g masy makowej,
    10 dkg orzechow włoskich,
    10 dkg migdałow,
    15 dkg moreli suszonych.

    Dodatkowo:
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Przeplatany makowiec z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z drozdzy,mleka,1 łyżki cukru,2 łyżek mąki robimy zaczyn.Odstawiamy na ok 10 minut.
    Do zaczynu ddajemy jajko, reszte cukru, cukry waniliowe,masło i mąkę.Wyrabiamy na elastyczne ciasto.Przykrywamy sciereczka i odstawiamy do wyrosniecia (do podwojenia swojej objetosci).
  • rozwalkowane ciasto 2. Po wyrosnieciu ciasto rozwalkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt ok 45x55cm.
  • zawijanie makowca 3. Rozdrobnione orzechy i migdały przez chwilę prazymy na patelni.Dodajemy do masy makowej.Morele kroimy na male kawalki.
    Masę rozsmarowujemy na ciescie,posypujemy morelami.Boki ciasta zostawiamy nieposmarowane.
    Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku.
  • zapleciony makowiec 4. Zwinięte ciasto przecinamy wzdłuż,pozostawiajac jeden koniec nie przecięty.Rozcięte połowki ciasta zaplatamy ze sobą,zlepiając na koncu.Ciasto wkladamy do keksowki i smarujemy roztrzepanym żołtkiem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować