Przeplatany makowiec z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z drozdzy,mleka,1 łyżki cukru,2 łyżek mąki robimy zaczyn.Odstawiamy na ok 10 minut.
Do zaczynu ddajemy jajko, reszte cukru, cukry waniliowe,masło i mąkę.Wyrabiamy na elastyczne ciasto.Przykrywamy sciereczka i odstawiamy do wyrosniecia (do podwojenia swojej objetosci).
2.Po wyrosnieciu ciasto rozwalkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt ok 45x55cm.
3.Rozdrobnione orzechy i migdały przez chwilę prazymy na patelni.Dodajemy do masy makowej.Morele kroimy na male kawalki.
Masę rozsmarowujemy na ciescie,posypujemy morelami.Boki ciasta zostawiamy nieposmarowane.
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku.
4.Zwinięte ciasto przecinamy wzdłuż,pozostawiajac jeden koniec nie przecięty.Rozcięte połowki ciasta zaplatamy ze sobą,zlepiając na koncu.Ciasto wkladamy do keksowki i smarujemy roztrzepanym żołtkiem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
Komentarze