Przepiórki w płatkach róż z konfiturą pomidorową

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Przepiórki w płatkach róż z konfiturą pomidorową, czyli kuchnia polska w nowym wydaniu

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - przepiórki: 2 sztuki
    - płatki dzikiej róży: 20 gramów
    - cukier: 5 gramów
    - cytryna: 1 sztuka
    - pomidory malinowe: 3 sztuki
    - oliwa z oliwek: 50 mililitrów
    - ocet balsamiko: 5 mililitrów
    - tymianek świeży (gałązka): 2 sztuki
    - Koniak lub Brendy: 20 mililitrów
    - masło: 20 gramów
    - sól i pieprz: 1 szczypta

Przepiórki w płatkach róż z konfiturą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepiórki trybujemy z kości przyprawiamy solą pieprzem i utartymi z cukrem oraz cytryną płatkami róży.
  • 2. Pomidory filetujemy z pestek i skóry, układamy na cukrze i pieczemy skropione oliwą z oliwek i octem balsamiko.
  • 3. Przepiórki smażymy na oliwie flambirujemy koniakiem. Upieczone przepiórki odkładamy w ciepłe miejsce, a pozostały smak od smażenia łączymy z marynatą. Gotujemy ok. 3 min i zaciągamy zimnym masłem. Przepiórkę układamy na konfiturze z pomidorów i polewamy różanym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy