Przepiórka w słonince

0 (0 ocen)

Podstawowy przepis na przepiórki. Polecam, idealna propozycja na świąteczny obiad ,bądź spotkanie rodzinne.

Składniki:

  • 4 przepiórek (wypatroszonych)
    25 dag słoniny
    łyżka masła
    szklanka białego wina wytrawnego
    sok z 1 cytryny
    2 łyżki ziaren jałowca
    sól
    pieprz

Przepiórka w słonince - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepiórki umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem odstawić do lodówki na 12h.
  • 2. Przepiórki obłożyć szczelnie plasterkami słoninki i związać nitką.
    Piec w piekarniku 40-50 minut w 170stopniach.
  • 3. W rondelku rozpuścić masło dodać ziarna jałowca, sok z cytrynki i wino.Wymieszać. Polewać tym co jakiś czas przepiórki w trakcie pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy