Przekładany Orzechowiec

0 (0 ocen)

Ciasto piekę na każdą imprezę, smakuje wszystkim a szczególnie łasuchom

Składniki:

  • Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 20 dag masła, 2 łyżki miodu, 2 całe jajka, 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżeczkach ciepłego mleka
    Na masę orzechową: 30 dag orzechów włoskich, 2 łyżki miodu, 10 dag cukru, 1/2 kostki mała lub margaryny
    Na krem:2 żółtka, 1 cukier waniliowy, 1/2 szklanki cukru i mleka, 1 płaska łyżeczka mąki pszennej, 15 dag masła i ewentualnie 1i 1/2 łyżki kakao

Przekładany orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyrządzenie:
    Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Składniki na masę orzechową podgrzać do wrzenia, po czym gorąca wyłożyć na jedną część ciasta. Drugą upiec samą( ciasto piecze się około 20 min).
    Z mąki mleka i cukru waniliowego ugotować budyń. Żółtka wymieszać z cukrem i powoli wlewać do budyniu. Ciągle mieszając podgrzewać aż zgęstnieje. po wystudzeniu połączyć z masłem. Można dodać kakao. Upieczony i wystygnięty placek posmarować masą i przyłożyć plackiem z orzechami

Porady

Do masy można dodać kilka kropel soku z cytryny i odrobinę spirytusu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy