Ciasto przekładane z winogronem i borówkami z limonkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
2.Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i konfiturę i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy skórkę z limonki i mieszamy szpatułką.
3.Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarowujemy 1/2 kremu i na nim układamy borówki.
4.Galaretki rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu czyli w 4 i 1/2 szklanki wrzątku (1 galaretka jest na 1,5 wrzątku) i odstawiamy do ostudzenia. Na borówki kładziemy drugi blat biszkoptu i lekko dociskamy. Smarujemy pozostałym kremem. Na wierzchu układamy umyte i osuszone winogrona i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)
Porady
Można użyć innej zielonej galaretki, np dwóch o smaku agrestowym rozpuszczonych w 4 szklankach wrzątku.
Komentarze