Ciasto przekładane z winogronem i borówkami z limonkową nutą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto przekładane z winogronem i borówkami z galaretką o smaku limonki i trawy cytrynowej.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    8 jajek
    1 1/4 szklanki cukru
    1 1/4 szklanki maki
    3-4 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    500 g śmietany 30%
    500 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    2 duże łyżki konfitury jagodowej
    250 g borówek
    skórka starta z 1 limonki

    Galaretka:
    3 galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej
    300 g winogron bezpestkowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto przekładane z winogronem i borówkami z limonkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przekładaniec z winogronem i borówkami z limonkową nutą 1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
  • Przekładaniec z winogronem i borówkami z limonkową nutą 2. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i konfiturę i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy skórkę z limonki i mieszamy szpatułką.
  • Przekładaniec z winogronem i borówkami z limonkową nutą 3. Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarowujemy 1/2 kremu i na nim układamy borówki.
  • Przekładaniec z winogronem i borówkami z limonkową nutą 4. Galaretki rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu czyli w 4 i 1/2 szklanki wrzątku (1 galaretka jest na 1,5 wrzątku) i odstawiamy do ostudzenia. Na borówki kładziemy drugi blat biszkoptu i lekko dociskamy. Smarujemy pozostałym kremem. Na wierzchu układamy umyte i osuszone winogrona i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

Porady

Można użyć innej zielonej galaretki, np dwóch o smaku agrestowym rozpuszczonych w 4 szklankach wrzątku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować