Przekładaniec z mięsiwa

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Taki przekładaniec to propozycja dania na ciepło , jak i na zimno.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 golonki ( bez kości , bez skóry )
    0,5 kg mięsa z indyka ( zmielonego )
    czerwona papryka
    ryż dziki ( torebka )
    jajko
    łyżka żelatyny

    zioła prowansalskie
    sok z połowy cytryny
    3 łyżki oleju
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przekładaniec Dania główne

Przekładaniec z mięsiwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki umyć , osuszyć, przekroić wzdłuż i natrzeć miksturą z soku z cytryny, oleju, ziół, soli i pieprzu. Pozostawić w lodówce na ok 20 min.
  • 2. Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Wystudzony połączyć z mięsem mielonym. Dodać paprykę czerwoną , startą na tarce do warzyw.
    Dodać jajko i żelatynę. Przyprawić ziołami, sola i pieprzem.
  • 3. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem i ułożyć dwa kawałki golonki. Na wierzchu ułożyć połowę mięsa mielonego. Na to ułożyć golonkę i przykryć pozostałym mięsem mielonym.
  • 4. Tak przygotowane mięso włożyć do piekarnika - 180 stopni na 60 min.
    Podawać ciepłe lub wystudzone.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Przekładaniec

To może cię zainteresować