Przekladaniec z mielonego, zmieniakami puree i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy je zimną woda, solimy, dolewamy trochę mleka i gotujemy.Pomidory trzeba sparzyc, nastepnie obrac skorke, potem pokroic, pomidory, cebulę i czosnek.Olej rozgrzewamy na patelni, kładziemy na nią czosnek i cebulę. Następnie pomidory dodajemy na patelnię z dwoma listkami laurowymi. Smażąc to na patelni delikatnie rozgniatamy pomidory, doprawiamy tymiankiem.Następnie dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i zielem angielskim.Mięso gotujemy na patelni 5-7 min, aż mięso nie będzie surowe, ale nie rozgotowane.Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zgniatamy robiąc purée. Dodajemy jeszcze masło i odrobinkę mleka i ugniatamy to z ziemniakami.Przygotowujemy naczynie zaroodporne, smarujemy maslem.Najpierw układamy warstwę ziemniaków.Następnie układamy warstwę mięsa i znów warstwę ziemniaków.Na sama gore dajemy starty ser.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni aż ser się roztopi, a przekładaniec będzie gorący.
Porady
Mozna do swiezo startego sera dodac oregano lub troszke chili zeby potrawa byla ostrzejsza.
Komentarze