Przekładaniec z masą jabłkowo-budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta: Margarynę utrzeć z cukrem,stopniowo dodając żółtka,mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika oraz miód z herbata. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Podzielić na 2 części i piec 2 placki w blachach o wymiarach 25x40 w temp.180st. C przez ok. 45 minut. Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka obrać,pokroić na małe kawałki. Margarynę roztopić i dodać utarte jabłka. Wymieszać,rozprażyć,dodać suchą galaretkę oraz cukier do smaku. Wykonanie masy budyniowej: Z mleka,cukru,budyniu ugotować budyń. Margarynę utrzeć i dodać wystudzony budyń. Wykonanie polewy: Margarynę rozpuścić na wolnym ogniu wraz z cukrem. Wystudzić. Jajko sparzyć i ubić,dodać do margaryny wraz z kakaem i wymieszać. Złożenie ciasta: Ciasto-1/4 masy budyniowej-masa jabłkowa-biszkopty namoczone w tężejącej galaretce ułożone w 3 rzędach-pozostała galaretka wyłożona między wolne przestrzenie biszkoptów -pozostała część masy budyniowej-ciasto-polewa-dowolnie ozdobić. Smacznego
Komentarze